Beton

A betonacél kör keresztmetszetű, sima, vagy bordázott  felülettel készül. A sima felülettől eltérő kialakításnak több célja van:

  • a bordák növelik az acélbetétek tapadását a betonban, ami az acél és a beton együttdolgozásának feltétele
  • a beton húzott részén kialakuló repedések tágassága annál kisebb,minél kisebb az acélbetétek átmérője, és minél jobb a tapadásuk a betonban; – az eltérő felületi kialakítású betonacélok más-más szilárdsági és  egyéb csoportba tartoznak, és így egymástól könnyen megkülönböztethetők.

A B 38/24 jelű betonacél kör keresztmetszetű, felülete sima. Általában szerelő jellegű vasszereléshez (kengyelekhez, emelőkampókhoz) használják. A gyártott átmérőméretek: 6-40 mm.

A B 50/36 jelű betonacél csavarható bordás, a legkényesebb igénybevételek (fárasztás, üt őmunka, hideg) felvételére alkalmas. Hegesztett vasszerelésekhez  használják, 8-40 mm-es átmérővel állítják elő. Régen hídacélnak hívták.

A B 60/40 jelű betonacél nyílbordás, a vasbeton szerkezetek általánosan, tömegesen használt anyaga. Nem hegeszthet ő, 8-40 mm-es átmérővel  állítják elő.

A B 60/50 S jelű betonacél sima kör keresztmetszetű, csak hegesztett  síkhálók készítéséhez alkalmazható, 6-12 mm-es méretben gyártják.

A B 60/50 jelű betonacél csavarbordás felületű, korszerű termék. A hegesztett vasalások általánosan, tömegesen  használt anyaga, 8-28 mm átmérővel készül.

A B 75/50 jelű betonacél csavarbordás, nem hegeszthető, az előre gyártott vasbeton szerkezetekhez használják, 8-16 mm-es átmér ővel készül.

A hegeszthető betonacélok esetében (B 38/24, B 50/36, B 60/50 S és B 60/50) a széntartalom megengedett  legnagyobb értéke elő van írva, és ez a 0,22-0,24%-ot nem haladhatja meg. A 6 mm átmérőjű betonacélt minden esetben tekercsekben, a 8, 10 és 12 mm átmérőjű betonacélt pedig a megrendelés előírásaitól függően tekercsben
vagy egyenes szálakban kell szállítani. A B 75/50 jelű és 10 mm-nél nagyobb átmérőjű betonacélt, valamint az egyéb minőségű és 12 mm-nél nagyobb átmérőjű betonacélt minden esetben szálakban kell szállítani.

A bordázott betonacél tényleges keresztmetszeti területét a helyettesítő átmérő alapján számolják. A helyettesítő átmérő úgy állapítható meg, hogy lemérik a próbapálca vagy a legalább 10 cm hosszúságú betonacéldarab tömegét (m) és hosszúságát (T). Ismerve az acél sűrűségét (p = 7,85 g/cm 3 ) a helyettesítő átmérő számítható.