Beton

A házi betonozás alapmunkának tekinthető a családi házak építésekor. Sokszor családi program is egyúttal, hiszen a mesteremberen kívül, aki lehúzza majd a betont, különösebb szakértelmet nem igényel. Kell hozzá egy betonkeverő, 2 lapát, cement, sóder és vít, talicska és vödör és már neki is láthatunk a munkának. Jöhet a sógor, koma, akik majd keverik és hordják a betont.

Kisebb munkálatoknál jó megoldás  a házi keverésű beton, azonban nagyobb betonfelületek készítésekor jobban járhatunk mixerbeton rendeléssel, hiszen ez esetben sok időt és energiát takaríthatunk meg. Ez esetben a már bekevert beton, mixer gépkocsival érkezik az építkezés helyszínére, ahol sokszor 1-2 ember is elég lehet a beton bedolgozásához.

És egy kis érdekesség. A betonpumpa használata nem olcsó mulatság, azonban sok emberi erőforrás takarítható meg vele, főleg ha magasabb helyekre kell eljuttani a kész betont, mint például a födémek, vagy padlástér betonozása esetén. Van ahol viszont az emberi munkaerő nem drága…. hát igen ez afrika. Azért egy afrikai betonpumpa látványa magáért beszél:

Házi betonkeveréskor mindig felmerül a kérdés a beton keverési arány jó eltalálására. Nem árt ennek is utána járni, amely információt több helyen is megtalálhatunk az interneten. Ilyen oldal például a mixerbeton.info