Beton

A beton összetétele

A beton összetételén az egy köbméter kész betonba jutó alapanyagok minőségét és tömegét értjük. A keverési arány megadja az adagolandó azon mennyiségét, melynek alapján biztosítható, hogy a bedolgozott 1 m3 beton az előírt összetételű legyen. A beton keverési arány megállapításakor figyelembe kell venni azokat a veszteségeket, amelyek a megkevert betonbán a bedolgozásig előállhatnak. Ilyenek lehetnek az esetleg elfolyt cementlé és az elpárolgott víz mennyisége.

A keverési arányt a korszerű betontechnológia tömeg szerint adja meg, és megbízható, egyenletes minőségű beton készítését csak ez teszi lehetővé. Sajnálatos módon alkalmazzák még a térfogat szerinti keverést is, ezt azonban mindinkább ki kell szorítani a gyakorlatból, mert megbízhatatlan minőségre vezet.

A beton térfogat szerinti keverőaránya

Megadja, hogy a cement térfogategységéhez hány térfogategység adalékanyagot kell hozzáadni. Cement: adalék = 1: 4 térfogatarány annyit jelent, hogy egy térfogatrész cementhez 4 térfogatrész adalékanyagot kell keverni. A térfogat szerinti keverőaránnyal a betonösszetétel kellő pontossággal nem tartható be. Ez a beton szilárdsága, tömörsége szemponjából hátrányos.

A beton tömeg szerinti keverőaránya

Ez a cement és az adalék halomsűrűség változásával szemben nem érzékeny és így jóval pontosabb, mint az előbbi. Itt például cement: homokos kavics = 1:6 tömegarány előírás azt jelenti, hogy 1 rész cementhez 6 rész homokos kavics mérendő a beton elkészítésekor. Ennek az eljárásnak alkalmazásához az építkezésen megfelelő mérőberendezésekre van szükség. A keverési arány megállapításához a betonkészítés két fontos jellemzőjét kell ismernünk: a víz-cement tényezőt és a bedolgozási tényezőt.

Víz-cement tényező.
A bedolgozott betonban az adalékanyag által elszívott vízmennyiség levonása után fennmaradó víz és a cement tömegaránya.

Bedolgozási tényező
A bedolgozási tényező a beton előállításához felhasznált adalékanyagok és a bedolgozott beton térfogatának hányadosa. A bedolgozási tényező megmutatja, hogy hány m3 homokos kavicsból, illetve összesen hány m3 különböző szemnagyságú adalékból kapunk 1 m3 betont.