Beton

A betonkeverés módja akkor helyes, ha a keverés befejezése után az alapanyagok egyenletesen oszlanak el. A beton nem megfelelő keverése következtében a betonminőség egyenlőtlen lesz. Ezért a betont a legnagyobb gondossággal keverjük. A beton keverését vagy kézi erővel, vagy géppel végezzük.

Kézi erővel ma már csak kisebb mennyiségű betont kevernek. Kézi keverés esetében a homokot és kavicsot a cementtel szárazon háromszori átlapátolással, majd vízzel legalább kétszeri átlapolással kell átkeverni. A vizet csak rózsás öntözővel, nem magasról, állandó keverés közben szabad adagolni. A betont nem közvetlenül a talajon, hanem pallókból, illetve fémből vagy más szilárd anyagokból készített keverőlapon kell keverni.

A gondosan végzett gépi betonkeverés sokkal egyenletesebb keveréket, azonos cementadagolással nagyobb szilárdságú betont ad, kevesebb a munkaerőigénye, olcsóbb, és végül teljesítménye sokkal nagyobb. Kényszerkeverőkben folyókeverés során a kimért cementet és adalékanyagot először szárazon kell összekeverni a keverési idő 1/5-éig. Ezután a keverési idő 2/5- ének megfelelő ideig a vizet kell egyenletesen hozzáadni, majd 2/5-éig kell keverni, amikor már minden anyag a mozgásban levő gépbe került.

Szabadonejtő keverő gépbe először a szükséges víz 1/3-át, majd a cementet és az adalékanyagot kell betölteni. A keverési idő 1/5-éig tartó keverés után a maradék vizet egyenletesen kell a dobba adagolni a keverési idő 2/5-e alatt, majd 2/5 ideig kell a keverést folytatni.

A keverési idő kényszerkeverőben legalább 4 percig,  szabadonejtő keverőben legalább 5 percig tartson. A megkevert betont a keverés helyéről a bedolgozás helyszínére a legrövidebb időn belül úgy kell szállítani, hogy szállítás közben szét ne keveredjék. A beton átrakását a szállítás során kerülni kell. A beton szétkeveredése előállhat akkor is, ha szállítás közben magasról ejtik, vagy öntik.