Beton

A megszilárdult betont a felhasználási területnek megfelelően többféle szempontból ítélhetjük meg. Általános jellemzője a közönséges vízfelvétele. Az összes tulajdonságok közül a legfontosabb azonban a szilárdság, de a vízzáróság, a kopásállóság, fagyállóság is fontos.

Tömörség és vízfelvétel.

A beton tömörsége és vízfelvétele a belső pórusok mennyiségére, elrendeződésére jellemző. A beton bizonyos tulajdonságai szempontjából kedvező ha minél kevesebb pórussal és ebből minél kevesebb hajszálcsővel rendelkezik.

Nyomószilárdság.

A beton szilárdságán elsősorban a nyomószilárdságát értjük. .A nyomószilárdság értékét sok körülmény befolyásolja.  A beton szilárdsága azonos körülmények között, a beton korával a cement szilárdulási folyamatának megfelelően növekszik. A szilárdság az első hetekben rohamosan, majd egyre lasabban emelkedik. A szabványok a 28 napos korban elért szilárdságot tekintik mértékadónak. Hétnapos korban a szilárdság hozzávetőlegesen a 28 napos szilárdság 60-75%- át éri el. A 28 nap után bekövetkező szilárdságnövekedést utószilárdulásnak nevezzük. Az utószilárdulás mértéke a cementfajtától, a beton összetételétöl és egyéb körülményektől függően a 28 napos szilárdság 10-40%-a.

Beton és vasbeton szerkezeteinkre a teljes, mértékadó teher rendszerint már akkor ránehezedik,  mielőtt a betonban az utószilárdulás számottevő értéket érhetne el. A beton tényleges szilárdságát a kortól függetlenül a következő tényezők befolyásolják.

A cement minőségének és mennyiségének hatása.

Nagyobb szilárdságú betonhoz magasabb szilárdsági osztályú cementet ajánlatos alkalmazni.  A cemenimennyiség növelése egyébként azonos körülmények (azonos folyósság, cernentfajta, szemszerkezet stb.) között növeli a beton szilárdságát. A cementmennyiség és nyomószilárdság változása közötti összefüggés a gyakorlatban levő keverési arányok között jó közelítéssel egyenletesnek vehető. A cement azonban a beton legértékesebb és gazdasági szempontból legmértékadóbb alkatrésze, ezért a betont mindig a műszaki követelményeknek még megfelelő legkisebb cementadagolással kell készíteni. Vasbeton szerkezetekben a legkisebb cementtartalmat a szilárdsági követelményektől függetlenül a vasbetétek rozsdásodási veszélye korlátozza. Betonszerkezetekben, az aljazatbeton kivételével a legkisebb cementtartalom ugyancsak korlátozott.

A víz-cement tényező hatása.

Azonos minőségű anyagokból azonos módon készült betonok szilárdsága egyenlő víz-cement tényező mellett egyenlő, feltéve, hogy a beton jól bedolgozható. A víz-cement tényező növelésével a beton szilárdsága csökken. A víz-cement tényező tehát a beton szilárdságát döntően befolyásolja.