Beton

Az adalékanyag hatása.

A beton szilárdságát az adalékanyag tulajdonságai is döntően befolyásolják.

A keverés és bedolgozás hatása.

A szilárdság egyenletessége a beton alkotórészei eloszlásától függ. Ezért a beton tökéletes keverése és a helyesen megkevert beton szállítás és elhelyezés közbeni szétkeveredésének megakadályozása a szilárdságon kívüI a beton minden más tulajdonságának egyenletessége szempontjából is fontos követelmény.  A beton tömörsége, vagyis adott összetétel esetén a testsűrűség ugyancsak szoros összefügésben van a szilárdsággal. Minél lömörebb a beton minél kevesebb levegő.

A beton utókezelésének hatása.

A beton szilárdságára erősen hat a tárolás, tehát a nedvesség és a hőmérséklet alakulása. A nedvesentartás a nyomószilárdságra, különösen azonban a  húzószilárdságra kedvező . Ezért a friss betont a kiszáradástól takarással, locsolással stb. meg kell óvni. A magasabb hőmérséklet gyorsítja, az alcsonyabb hőmérséklet hátráltatja a beton szilárditását. A magasabb hőmérséklet szilárdulásgyorsító hatását a beton hőérlelése vagy hőkezelése során hasznosítják. A hőkezelés módja rendszerint a gőzölés.  A hajlításból származó húzószilárdságot ugyanazok a tényezők befolyásolják, mint a nyomószilárdságot.

Olyan szerkezetben, ahol nagyobb alakváltozásra lehet számítani,, kívánatos a húzószilárdságnak a nyomószilárdságra vonatkoztatott viszonylagos értékét megnövelni. A betonban egyenletesen eloszlatott műanyag rostok a beton hajlító- és  húzószilárdságát 200-300%-kal is megnövelhetik.