Beton
Betonkészítés házilag – beton keverési arány bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Beton keverési arányok

A beton tipikus összetétele 60-75% homok és kőzúzalék, 15-20% víz és 10-15% cement. A beton szilárdsága a víz-cement arány nagyságával fordított arányban van. A betonkeverésnél arra kell ügyelni, hogy a szükséges minimális vizet használjuk fel a munkafolyamat során. A minimális víz határát a bedolgozhatóság határozza meg elsősorban.

A gyorsabb anyag bedolgozhatóság miatt szeretik a betont túlvizezni. Ez talán a legrosszabb, amit a betonnal tehetünk, és az sem jó ötlet, hogy a sok vízhez sok cementet tegyünk. Az így kialakult elegy egy cementpépben úszó kavicshalmaz lesz, ahol a cementpép minősége is gyengébb az elvárhatónál mindamellett, hogy sok cementet használunk fel teljesen feleslegesen.

A leggyakrabban a házi kivitelezés során hallott “1 lapát cement, 3 lapát sóder” módszer kb. kétszer több cementet használ el amint szükséges lenne, mégis gyengébb betonminőséget produkál. Ez m3-enként 7-8000 Ft többletköltséget jelent feleslegesen amit a cement árában kell megfizetnünk. A lapátos adagolási módszer a másik problémája, hogy egyszerűen pontatlan. Ezért érdemesebb a beton alkotóelemeit rendesen kimérni, még otthoni körülmények mellett is.

Mindez egy 10 literes vödörrel és egy házi mérleggel egyszerűen meg is oldható. Az a helyes irányvonal, ha a beton alkotórészeinek arányát tömegarányokban mérjük.

A mérővödrünkbe jelöljük be az 1 literhez tartózó magasságot, majd a bejelöltszintigg töltsük fel cementtel, és mérjük meg. Ne felejtsük azonban a vödör tömegét levonni (a szerk. megj.). Az így megkapott mért érték lesz a keverési alap tömegegység. Ezután a sóder és a víz mennyiségét a megadott keverési arány szerint ehhez viszonyítva mérjük ki, és a mennyiségeket jelöljük be a vödör oldalán. A vizet természetesen célszerű egy külön vödörben mérni.

Elkezdhetjük hát a beton keverését, a kimért arányok szerint kell a betonkeverőbe az anyagokat beönteni. Az alábbi keverési arány javasolt kiindulásnak ami kb. 300 kg cementfelhasználást jelent a beton m3-ére vetítve,  amellyel már egy erős betont készítünk el:

  • 1 tömegrész cement
  • 6 tömegrész sóder
  • 0,6 tömegrész víz

Ez a fenti keverési arány közel képlékeny beton halmazállapotot ad, ami a házi bedolgozáshoz jó. Mivel azonban sóder minősége pontosan nem tudható, azaz nem tudni mennyi víz van benne, milyen a pontos szemszerkezet, ezért ajánlatos az első mérés anyagaiból egy próbakeverést készíteni, ami a kötést is mutatni fogja.

A beton keverése

A beton keverése történhet kézzel vagy géppel egyaránt. Betont kézzel keverni csak kisebb munkákhoz ajánlott. A beton keverése helyén fából, acéllemezből vagy betonból hézagmentes aljzatot kell kialakítani azért, hogy a beton keverés közben ne szennyeződhessen idegen anyagokkal, mert az rontja a minőséget is és megnehezíti – esetleg ellehetetleníti – a megfelelő kötést.

A beton gépi keverését szabadonejtős vagy kényszerkeverős (kanalas) betonkeverő gépekkel végezhetjük. A keveréskor először a sódert és a cementet kell a gépbe adagolni, és ezeket egyenletesen össze kell keverni. Ehhez a keverékhez aztán kis adagokban keverjük a vizet. A kimért víz kb. 1/5-ét a végén külön adjuk hozzá, úgy egy perc keverés után. Nedves sóder esetén, ne kerüljön több víz a betonba. A víz mennyisége akkor már jó, ha a kívánt képlékeny betonkonzisztencia előállt. Az anyagot egyenletesre kell keverni, és ha lehet folyamatosan kell bedolgozni a rendeltetési helyén. A betonkeverőt ne hagyjuk magára hosszan, mert a túlkeverés miatt az alkotók szétosztályozódnak, és romlik a beton szilárdsága.

A beton bedolgozása

A beton bedolgozása során a legfontosabb a beton tömörítése. Ehhez kölcsönözhetünk tűvibrátort, vagy ennek hiányában egy megfelelő vastagságú vasrúddal, vagy farúddal végezzük a csömöszölést (kézi tömörítést). Laposabb beton készítésekor egy vízszintes deszka élével végezzük a tömörítést.  A gépesített beton tömörítésnél arra kell vigyázni, hogy nem kell “túlvibrálni” a betont. A vibráláskor a beton szétterül, ha a terülés beáll, nem kell tovább tömöríteni. Hiba az, ha addig van benn a tűfej, míg a víz megjelenik a beton tetején. Aljzatbeton bedolgozásához a lapvibrátor ajánlott. Ez esetben marad a kézi tömörítés; elég jól megoldható a kanállal való csömöszöléssel és a deszka éllel való apró ütögetéssel. A beton kiöntésekor ügyelni kell még arra, hogy ne ejtsük magasból, mert szétosztályozódik a folder érkezés után.

A beton utókezelése

A betonnak a szilárdulás után 2-3 óra hosszan folyamatosan szüksége van megfelelő utókezelésre ami a nedvesen tartást jelenti. Ezáltal érhető el szükséges és megfelelő végszilárdság, és ezáltal csökken a beton repedezési hajlama is. Nem szabad hagyni a betont “megégni”, mert ez a beton teljes tönkremeneteléhez vezethet. Mindez akkor következhet be, ha a kötéskor fejlődő hő nem tud eltávozni a beton felületéről. A kész beton locsolása csakis permetezve történjen és célszerű takarófóliát használni. A beton teljes utókezelése minimum egy hét, azonban a tökéletes betonminőség elnyeréséhez egy hónapot is tarthat.