Beton

A Hobbi Beton gyárilag előkevert szárazbeton, melyet az építkezés helyszínén, közvetlenül a felhasználás  előtt, vízzel kell összekeverni. Cement kötőanyagot, ásványi töltőanyagot és tulajdonságjavító adalékokat tartalmaz. A Hobbi beton új és régi lakóépületek kisebb javítási munkáinál, betonaljzatok készítésére, tér- és padlóburkolatok ágyazására 1-8 cm rétegvastagságban használhat. Kis betonozásokhoz, lépcsőfok vagy kis betonlemez betonozásához, esztrich kiegészítő/pótló átépítéseknél, rácsok vagy gumitömítés (Gully) stb. beépítéséhez.

A Hobbi Betont az építkezés helyszínén keverjük össze vízzel. Keverése történhet betonkeverőben, esetenként keverőgéppel (megfelelő keverőszárral) vagy kézzel. A keverési idő betonkeverőben 3-5 perc. Felhordása hagyományos módon kézzel, +5 °C és +25 °C közötti hőmérsékleten ajánlott. A betont kötésidő alatt fagy nem érheti.

A Hobby beton műszaki adatai:

 

  • Max. szemcse: 2 mm
  • Nyomószilárdság: >14 N/mm2Anyagszükséglet: kb. 20 kg/m2 1 cm-es rétegvastagság esetén
  • Rétegvastagság: 1-8 cm
  • Keverővíz: kb. 4l/zsák
  • Bedolgozási idő: kb. 2 óra
  • Csomagolás: 25 kg-os zsákokban 1,2 tonna EUR raklapon, zsugorfóliázva.
  • Raktározás: Száraz, fedett helyen, bontatlan,eredeti csomagolásbanmax. 12 hónapig.

Javasolt szerszámok a hobby beton felhasználásához:
Alacsony fordulatszámú keverőgép, alkalmas keverő edény, simító, glettvas, kőműves kanál, lehúzó léc.

Az alap előkészítése a betonozáshoz:
A betonozási munka megkezdése előtt az alapfelület szilárdságát, egyenletességét, nedvességtartalmát az ÖNORM B 2232 szerint meg kell vizsgálni.Az alapfelület száraz, fagymentes, stabil, hordképes, formatartó valamint olaj, por, szennyeződés, leválasztó olaj és málló részektől mentes legyen, feleljen meg az érvényben
lévő előírásoknak.

A hobby beton felhasználható minden építkezésen előforduló ásványi alapfelületre. Feltételesen alkalmas erősen szívóképes alapfelületekre, azonban NEM alkalmas fémre, fára, műanyagra és víztaszító alapfelületekre. Szívóképes felületeket előzőleg be kell nedvesíteni.  Ajánlatos egy tapadóhíd létrehozása Murexin HE 20 Haftemulzióval. Erősen szívóképes felületeket Murexin HE 20 Haftemulzióval vagy Murexin LF 1 Mélyalapozóval alapozni.

A (Murexin) hobby beton keverése:
Tiszta keverőedényben, alacsony fordulatszámú keverőgép segítségével homogénre, csomómentesre kell keverni  (keverési idő kb. 4 perc).
Keverési arány: kb. 0,9 liter víz minden 6 kg Hobby betonhoz (megfelel kb. 0.15 l/kg)

A Hobby beton feldolgozása:
A betonozási munkát a szokásos módon végezni. A Baumit Száraz Beton B225-öt, mint zsákos árut kézzel, szabadesésű, folyamatos vagy kényszerkeverővel összekeverni.
Mint ömlesztett árut a Baumit Száraz Beton B225-öt rögzített, automatikus folyamatos keverôvel ill. egy Baumit adagolóval, ami közvetlenül a silóból adagolja, egy esztrichpumpában (pl. Esztrichboy) elkeverve. A friss betont a keverés után olyan gyorsan, amennyire lehetséges, dolgozzuk be. A keveréstől a beépítésig úgy szállítsuk, hogy a keverék ne osztályozódjon szét (talicskaállás, emelőkanna, tölcsér, csô, stb.). Az anyag egy méter felettről történő esését kerüljük el. A bedolgozott beton legyen megfelelő sűrűségre tömörítve
és elsimítva.  A vízadagolás mennyisége adja a kívánt felhasználási konzisztenciát. A silóáruhoz kb. 70 – 100 l víz/tonna, 1 zsákhoz kb. 2,8 – 4 l víz szükséges. Csak tiszta, vezetékes víz használható.

Általános utasítások:
Az anyag, az alapfelület és a levegő 5 °C-nál magasabb hőmérsékletű legyen a feldolgozás, valamint a kötés ideje alatt. Fagyott alapfelületre és/vagy fagyveszély esetén a Baumit Száraz Beton B225-öt nem szabad használni. A beton beépítésénél (előkészülni a betonozáshoz, szállításhoz, beépítési tömörséghez, a bedolgozási időhöz, a munkahézagokhoz, betonozás a hideg és meleg időjárásnál, utókezelés és a zsaluleválasztás) az ÖNORM B 4710-1 útmutatását kell figyelembe venni.

Hobby betont gyárt például az LB-Knauf, Murexin, Baumit