Beton

A betonozás szakszerű elvégzéséhez vasalási rajz és statikai számítás készül. Ezek a tervek határozzák meg a betonacélok helyzetét, alakját és elhelyezésük módját.

A betonra ható húzófeszültség és nyomóterhelés

A betonacélt mindig ott kell egy épületelemben elhelyezni, ahol húzófeszültségek keletkeznek. Ez általában a terhelt beton mező alsó részén van, mint például egy áthidalónál a nyílászárók esetében. Ez esetben az ablak fölötti falazat terhelése középen felülről hat. Ez az áthidalás felső részészében nyomóterhelést, míg az alsó részében húzó terhelést eredményez. Egy erkélylemez konzoljánál a húzófeszültség a betonlap felső részében lép fel. A vasalás beépítéskor ezért gondosan ügyeljünk a betonacél helyzetére és azt kölöződróttal és távtartákkal rögzítsük a felső oldalra. Ha a betonozi munka során a felső acélok lenyomódnak, akkor a statikai számítás szerinti teherbírás nincs biztosítva és súlyos híbák alakulhatnak ki, amelyek később már nem tudunk orvosolni. Éppen ezért az ilyen típusú konzollemezek vasbetonszerelését bízzuk szakemberre!.

Távtartók használata a vasháló beépítésekor

A vasaláskor használatos závtartók különböző kivitelben, műanyagból vagy acélból készülnek.  A távtartók közötti távolság az acélhuzal átmérőjétő l függően 50-100 cm lehet. A távtartókat a vasalás és a zsaluzat közé kell behelyezni. Ezek fogják biztosítani, hogy az acél be legyen fedve betonnal a minimálisan  szükséges mértékben, és hogy az acélszálak és vashálók egymástól megfelelő távolságban maradjanak.

A vasháló korrózióvédelme

A korrózióvédelem érdekében a betonacélt a betonnak kellő vastagságban fednie kell. A vasalás acélelemeit
felhasználás előtt tisztítsuk meg a rozsdától, piszoktól és zsírtól, hogy azok majd szilárdan kössenek a betonhoz.

Szerelés

Az acélrudakat, acélhálókat és távtartókat szorosan össze kell kötni egymással, hogy azok betonozás közben  ne tudjanak elmozdulni. A vasalás betonacél szálait kötöződróttal egymáshoz kötözzük, amelyhez használjunk kötözőfogót (ez hasonlít a csípőfogóhoz, azonban kisebb a feje és hosszabb a szára. A kötözési pontokat egy vagy
két dróthurokkal körülveszszük, majd a huzalt a fogóval szorosan meghúzzuk, hogy szoros kötést kapjunk.