Beton

Elért hát hozzánk is egy hihetetlenül izgalmas kaland a betonkenu építés! És ez nem vicc, hiszen hamarosan itt is van az I. Magyar Betonkenu Kupa. Nyugat-Európában és a tengerentúlon már komoly hagyományai vannak a betonkenu építésnek és versenyzésnek.

Az I. Betonkenu Kupa kitalálói, szervezői, fővédnöke, Dr. Balázs L. György és fő támogatója, a Mapei, azt a célt tűzték ki, hogy Magyarországon is meghonosítsák a betonkenuzást.

A helyszín Ráckevén, a Ráckevei Duna-ág mellett fekvő Savoyai Kastély, ill. a kastély előtti vízpart és vízterület. A részvevő cégek amellett, hogy saját betonkenut építhetnek egy-egy, egyetemi csapatot is támogatnak, sőt, hogy mindenki kellően vizes legyen, egy sárkányhajós csapatverseny is színesíti a napot.

És lássuk a betonkenu meghatározását:

“A betonkenu építéséhez használt beton olyan mesterséges kő, amelyet legalább három kiinduló anyagból, cementből, vízből, valamint adalékanyagból állítanak elő. A cement vízzel keverve cementpépet alkot, amely bevonja és összeköti az adalékanyag szemcséket. A cementpép kötése révén a keverék kőszerű anyaggá szilárdul. A betonok tulajdonságait kiegészítő anyagokkal és adalékszerekkel teszik kedvezőbbé. A betonkenu egy olyan kenu, amely betonból készül.”

Az I. Magyar Betonkenu Kupa hivatalos oldala itt található

Ugye nem kell itt senkinek sem felsorolnom ezen a portálon a beton alapanyagait. De nézzük milyen szabályok vonatkoznak a betonkenu építőkre a felhasználható adalékanyagok és kötőanyagok terén:

A betonkenu betonjához azok a cementek használhatók, amelyek megfelelnek az EN 197-1:2000 európai szabványnak. A betonkenu betonjához a minimális cementtartalom 250 kg/m³.
A betonkenu építése során bármilyen adalékanyag felhasználható.
A betonkenu betonjához bármely betonadalékszer felhasználható.

…csak a végeredmény hasonlítson az Ohio-i Northern Egyetem csapatának csónakjához…

Kalandra fel mindenkinek!