Beton

Alapozó réteg készítése

A betonozás előtt egy alapozó réteg terítésére van szükség, amelyhez homokra vagy kavicsra van szükség. Kavics rendeléskor ügyeljünk arra, hogy az ehhez szükséges mennyiségen kívül az alapárkokba és az aljzatbeton alá kerülő 5 cm vastag kiegyenlítőréteghez is megfelelő mennyiséget kérjünk. Ez a  kiegyenlítőréteg megakadályozza, hogy a beöntött friss beton a legfelső talajréteggel öszszekeveredjen és minősége leromoljon, igy csökkentve annak szilárdságát.

Szerelőbeton

Gyakran 5-10 cm vastag  szerelőbeton-réteget is kell készíteni. Ezzel elérhető ,hogy a vasalás körül mindenhol beton legyen. Következő lépésként elhelyezzük a vasalást, ez a statikai számításnak megfelelő betonacélháló. A statikai számítástól ne térjünk el. Érdemes mixerbetont használni, mert így a minőség pontosan betartható.

Kézi betonkeverés

Kézi keverésnél – főleg nagyobb mennyiségek esetén – a beton minősége erősen ingadozik. A betont a keverőkocsi csúszdájával a kívánt helyre lehet juttatni, nagyobb távolságokra kézzel, talicskával visszük el. Bizonyos esetekben betonszivattyú használata is szükséges lehet, ekkor képlékenyebb betont kell használni.

A beton tömörítése

Beöntés közben és közvetlenül azután a betont tömöríteni kell. A házilagos építkezók ezt többnyire döngöléssel érik el. Ha mód van rá, a tömörítést vibrátorral kell végezni. Döngöléses tömörítés esetén a betont legfeljebb 15-20cm vastag rétegekben juttassuk be ás közben mindig tömörítsük. Az egyes rétegek döngölt felületei fedjék át egymást, hogy a beton tömörítése egyenletes legyen és elválasztó hézagok ne keletkezzenek. A tömörítés akkor kész, ha a felszínen víz jelenik meg. Tömörítés után a felületet síkra lehúzzuk és vízmértékkel ellenőrizzük.

És ami még fontos a betonozáskor:

  • A betonozási munkát ne szakítsuk félbe.
  • Ha ez mégsem kerülhető el, a csatlakozásokat ferdén vagy lépcsősen alakítsuk ki.
  • A beton további beöntése előtt a munkahézagok csatlakozó felületeit érdesítsük fel és tisztítsuk meg a jobb összekötés érdekében.