Beton

A beton– és vasbetonszerkezetekhez használatos beton olyan mesterséges építőanyag, amely kötőanyag, víz- és adalékanyag keverékéből készül. A beton jellegzetessége, hogy összekeverésekor lágy, könnyen alakítható. majd bizonyos idő múlva a kötőanyag lekötése következtében mesterséges kővé keményedik. Az építő gyakorlatban betonon általában olyan cementtel kötött építőanyagot értünk, amely homokos kavics vagy zúzott kő adalékanyagából készül. Az ettől eltérő egyéb adalékanyagú beton lehet a könnyűbeton vagy a súlyosbeton.

A beton három fő alkatrészből áll: kötőanyag, víz és adalékanyag.

Ezeken kívül még különböző betonjavitó, illetve kiegészítő anyagok is használatosak lehetnek. A beton, valamint a habarcs nagymértékben különbözik az egyéb építőanyagtól. A beton és a habarcs az építkezés helyén készül az odaszállított alapanyagokból. Így a beton és a habarcs megfelelő minőségének biztosítására fokozott gondot kell fordítani.

A betont három fokozatban minősítjük.

Az első fokozat a cement, a víz és az adalékanyag, valamint a friss betonkeverék vizsgálta és minősitése. A második fokozat a megszilárdult belonkeverék szabványos nyomószilárdságának meghatározása az ellenőrző vizsgálattal. A harmadik fokozatban megállapítjuk, hogy az épületbe beépített beton minősége megfelel-e az előírt, követelményeknek. A különböző fokozatokban más-más vizsgálati előírás van attól függően, hogy milyen minőségű és mennyiségű betonról van szó és az első fokozatban kijelölt vizsgálatokat elvégezték-e és milyen eredménnyel.